Morning starting issues

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Morning starting issues

Postby NicholasDG » Mon Mar 27, 2017 6:12 pm

Hi all,

Driving: 2006 1.4i Velo - branch and free flow installed for 8 years

I have a very strange issue going out n with my car, I'm struggling to start my car in the morning , so my normal routine is put in the key turn it slight all lights come on wait for the pump to prime then turn more and car starts no issues , but this hasn't been the case for about 4-5 months now

I put in the key turn slightly lights come on one primed I turn more the car start then just cuts off 1-2sec later , now sometimes this happens 1-7 times in the morning before I can leave the house , then through out the day the car will start fine with no issues it's only happens with the first start of the day.

Another thing is Once I get the car started and going I'm getting a heavy smell of fuel while driving , I'm not sure where it's coming from or if it's just a bug of of fuel from the car not starting straight away , I'm also getting slight popping from the exhaust when I in gear and tap off the accelerator


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
panic-mechanic
Panic's Place
Posts: 23910
Joined: Mon Jul 29, 2002 9:08 am
Membership No: 79
Location: Benoni, putfontein.
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby panic-mechanic » Tue Mar 28, 2017 11:24 am

Change the 4 pin water temp sensor on the front of the head water extension housing
Stephan van Tonder - Jhb - Putfontein Benoni
'07 Audi S6 V10 - beast !!!!!
'05 Audi A6 3.0L TDI Avant
'07 Audi A4 2l TDI
'95 Audi 90 coupe quattro
'13 VW CC 2l tdi (repair project)
'05 Touareg v10

Perfect Power dealer. I do dyno tuning.

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby NicholasDG » Wed Mar 29, 2017 3:03 pm

Hi Panic,

Thanks for the suggestion, sorry to be a noob, but i had a look this morning but im unable to find this sensor , can you please give me an idea as to where its located and what it looks like.

User avatar
amstel18
Lieutenant-Colonel
Posts: 4430
Joined: Mon Dec 24, 2007 9:54 am
Car Make: VW
Car Model: Polo TSI
Membership No: missing
Location: Brackenfell, Cape Town
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby amstel18 » Wed Mar 29, 2017 4:09 pm

Image
Current:
2013 Audi A3 Sportback 1.8 TFSI S-Tronic
Ex:
2015 Pure White 1.2tsi Comfortline
2011 2L BiTdi ROK D/C Highline
2006 Seat Ibiza Cupra TDI
91 Caddy, ADY motor on mp9, wildcat 4-1 branch and 50mm Evolution s/s exhaust
96 1600 Chico (sold)

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Morning starting issues

Postby NicholasDG » Mon Apr 10, 2017 5:38 pm

Would the sensor being faulty explain the heavy smell of fuel I get when I'm driving the car, also I notice that when I pull off my car bogs down like it's being starved of fuel then when I get to about 2000rpm it picks up again, this car is doing some strange **** , if anyone is around the kraaifontein area and has a bit of time maybe pop in and check it out whenever


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
ADZ
Cadet
Posts: 95
Joined: Wed Feb 18, 2015 11:57 am
Car Make: VW
Car Model: Mk2 GTI 16v
Location: Johannesburg
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby ADZ » Tue Apr 11, 2017 7:44 am

Yes it can cause those issues change the water temp sender get one from Goldwagen its the 4 pin one get the correct color band also yours should be blue

02' citi 2L 8v
89' Mk2 1.8 16v GTi

72' Beetle 1600TP

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby NicholasDG » Wed Oct 04, 2017 5:30 pm

Well guys I'm back as suggested I finally managed to get the sensor replaced and still the same issue , I turn the key it revs up like its going to warm up then just dies, also noticed that when I turn the key and car is swinging , I hear a bunch of clicks and ticks behind the dash. Not sure if this is related but my water for my wipers no longer comes out motor doesn't start up . Also sometimes when I try to start the car and get it started my door light above my head stays on even though all doors are properly closed


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby NicholasDG » Wed Oct 04, 2017 5:30 pm

Having fun days with this car I tell you :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
Pynoxim
Lieutenant
Posts: 1423
Joined: Mon Feb 09, 2009 11:18 am
Car Make: Lexus
Car Model: GS300
Membership No: missing
Location: Cape Town - Wynberg
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby Pynoxim » Wed Oct 04, 2017 7:27 pm

NicholasDG wrote:Well guys I'm back as suggested I finally managed to get the sensor replaced and still the same issue , I turn the key it revs up like its going to warm up then just dies, also noticed that when I turn the key and car is swinging , I hear a bunch of clicks and ticks behind the dash. Not sure if this is related but my water for my wipers no longer comes out motor doesn't start up . Also sometimes when I try to start the car and get it started my door light above my head stays on even though all doors are properly closed


Sent from my iPhone using Tapatalk


The two large fuses next to the battery, replace them.
Thursday Milkshake Crew
'00 GS2 Lexus GS300

User avatar
panic-mechanic
Panic's Place
Posts: 23910
Joined: Mon Jul 29, 2002 9:08 am
Membership No: 79
Location: Benoni, putfontein.
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby panic-mechanic » Wed Oct 04, 2017 8:45 pm

99% of electrical issues are earths related.
Stephan van Tonder - Jhb - Putfontein Benoni
'07 Audi S6 V10 - beast !!!!!
'05 Audi A6 3.0L TDI Avant
'07 Audi A4 2l TDI
'95 Audi 90 coupe quattro
'13 VW CC 2l tdi (repair project)
'05 Touareg v10

Perfect Power dealer. I do dyno tuning.

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby NicholasDG » Thu Oct 05, 2017 7:23 am

Cool I give that a try


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby NicholasDG » Sat Oct 07, 2017 3:18 pm

Update managed to get the car scanned and here is the results of the scan


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
NicholasDG
Enlisted
Posts: 33
Joined: Thu May 28, 2009 11:07 am
Car Make: VW
Car Model: 1.4i Velociti
Membership No: missing
Location: Cape Town
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby NicholasDG » Sat Oct 07, 2017 3:18 pm

Image


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
panic-mechanic
Panic's Place
Posts: 23910
Joined: Mon Jul 29, 2002 9:08 am
Membership No: 79
Location: Benoni, putfontein.
Contact:

Re: Morning starting issues

Postby panic-mechanic » Sun Oct 08, 2017 7:55 pm

reader coil or key faulty
Stephan van Tonder - Jhb - Putfontein Benoni
'07 Audi S6 V10 - beast !!!!!
'05 Audi A6 3.0L TDI Avant
'07 Audi A4 2l TDI
'95 Audi 90 coupe quattro
'13 VW CC 2l tdi (repair project)
'05 Touareg v10

Perfect Power dealer. I do dyno tuning.

Return to “N/A Engines”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests