Injector setup fault codes

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Wed Mar 01, 2017 11:57 am

Guys, i recently did a diagnostics test on the car and picked up a concerning fault, spoke to someone about it, however they said that the injectors needs to be set.

fault codes - 17675 - Valve pumpinjector, cyl 3 exceeded - intermittent
16687 - cyl 3 misfire detected - intermittent
17669 - valve pumpinjector - cyl 1 limit exceeded - intermittent

I cleared all fault codes and the car idles perfectly fine, can feel a slight miss from time to time but not continuous.

The car was starting perfectly fine when purchased but recently started taking a while to start up

Please help with someone that can perhaps set injectors if that is the problem

Thanks in advance

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Wed Mar 01, 2017 12:01 pm

Oh my apologies

The car is a 2005 polo 1.9 tdi 74kw highline (ATD engine code i think)

Thanks

User avatar
amstel18
Lieutenant-Colonel
Posts: 4430
Joined: Mon Dec 24, 2007 9:54 am
Car Make: VW
Car Model: Polo TSI
Membership No: missing
Location: Brackenfell, Cape Town
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby amstel18 » Wed Mar 01, 2017 12:38 pm

Either the injectors (1 and 3) are failing, or the wiring loom inside the head is failing. The wiring loom is the cheapest and easiest to fix. Maybe start with that.

Also try and log injector values. It will show the actual deviation while the car is idling.
Current:
2013 Audi A3 Sportback 1.8 TFSI S-Tronic
Ex:
2015 Pure White 1.2tsi Comfortline
2011 2L BiTdi ROK D/C Highline
2006 Seat Ibiza Cupra TDI
91 Caddy, ADY motor on mp9, wildcat 4-1 branch and 50mm Evolution s/s exhaust
96 1600 Chico (sold)

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Wed Mar 01, 2017 3:54 pm

Thanks, how would we know which is the problem (wiring or injectors)? is there any way we can get the existing injectors serviced or do we have to replace that?

its not a permanent fault as it only happens that there is a misfire from time to time, its mainly when the car is cold, once hot it runs normal no misfire or anything.

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Wed Mar 01, 2017 4:00 pm

oh and another question, if i have to change the wiring loom, do i have to reset anything on the ECU or is it just plug and play type of thing?

User avatar
Chuck_Norris
Lieutenant
Posts: 1132
Joined: Mon Jun 11, 2012 11:18 am
Car Make: VW
Car Model: Polo 1.9 TDI
Membership No: missing
Location: Randburg - Sandton
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby Chuck_Norris » Thu Mar 02, 2017 8:15 am

Do you have VCDS?

Plug in 1st thing in the morning. Go to group 13

Image

Take a screenshot of these values and then let the car idle for like 8-10min and take another screenshot and post both here.

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Thu Mar 02, 2017 10:50 am

hi

I am taking the car to someone this weekend to get the diagnostics done, will get him to do this and will revert back to you guys.

Should i perhaps change the wiring loom first and check from there?

thanks for the help much appreciated

User avatar
amstel18
Lieutenant-Colonel
Posts: 4430
Joined: Mon Dec 24, 2007 9:54 am
Car Make: VW
Car Model: Polo TSI
Membership No: missing
Location: Brackenfell, Cape Town
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby amstel18 » Thu Mar 02, 2017 10:59 am

I would first do the logging. It may not be the injectors or the loom but something else...
Current:
2013 Audi A3 Sportback 1.8 TFSI S-Tronic
Ex:
2015 Pure White 1.2tsi Comfortline
2011 2L BiTdi ROK D/C Highline
2006 Seat Ibiza Cupra TDI
91 Caddy, ADY motor on mp9, wildcat 4-1 branch and 50mm Evolution s/s exhaust
96 1600 Chico (sold)

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Thu Mar 02, 2017 12:12 pm

kinda confused now, what else can it be if not the injectors?

oh btw getting the car decat and doing a service this weekend, the millage is on 220000kms

User avatar
amstel18
Lieutenant-Colonel
Posts: 4430
Joined: Mon Dec 24, 2007 9:54 am
Car Make: VW
Car Model: Polo TSI
Membership No: missing
Location: Brackenfell, Cape Town
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby amstel18 » Thu Mar 02, 2017 1:32 pm

Could be the cam timing that's off. But I guess then it wouldn't be intermittent.

When last was the cambelt done?
Current:
2013 Audi A3 Sportback 1.8 TFSI S-Tronic
Ex:
2015 Pure White 1.2tsi Comfortline
2011 2L BiTdi ROK D/C Highline
2006 Seat Ibiza Cupra TDI
91 Caddy, ADY motor on mp9, wildcat 4-1 branch and 50mm Evolution s/s exhaust
96 1600 Chico (sold)

User avatar
4ePikanini
Lieutenant
Posts: 1446
Joined: Fri Aug 07, 2009 8:22 am
Car Make: VW
Car Model: Touareg R5
Membership No: missing
Location: East London, Thorn Park
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby 4ePikanini » Thu Mar 02, 2017 2:20 pm

take the tappet cover off. I reckon your camshaft lobes are worn.

How often do you service and what oil do you use?
My Touareg Build
2005 Touareg R5 Air & Bi-Xenon
Image

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Thu Mar 02, 2017 4:27 pm

Hi

I just recently bought the vehicle in Dec, did a oil change when i got it with the Blue gal Shell Helix. However this problem was even before the oil change, at some times there is no misfire what so ever, no mis in cold weather either, and sometimes it does have the mis on idle, the cambelt service and a new oil change will be done this weekend as i have done about 7000kms since the last oil change.

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Thu Mar 02, 2017 4:32 pm

wanted to make mention as well, noticed the alternator tension-er is squealing and over 4000rpms the battery light comes on and off from time to time, can this perhaps be the cause?

User avatar
THANAS
Lieutenant-Colonel
Posts: 4416
Joined: Sun Jul 28, 2013 8:51 am
Car Make: VW
Car Model: MkV Jetta TFSI Sportline
Membership No: 2035
Location: Cape Town
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby THANAS » Thu Mar 02, 2017 4:36 pm

Definitely have a look at the cam lobes and lifters. Check the voltage as well when you do the diagnostics.
__THANAS
__Image
__@thvnvs
__Daily:
__Jet-Li
__Project:
__BoostCreep
__ManilaMoo
__Ex Project:
__PikaPika
__20VTerror
__Rodney the BT Jetta 4
__CCBB ADY Citi

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Fri Mar 03, 2017 10:44 am

will take out the tappet cover this weekend and have a look, thanks gents

User avatar
Ashveer03
Cadet
Posts: 532
Joined: Sun Feb 12, 2017 9:00 pm
Car Make: VW
Car Model: Polo 9n 1.9 TDI Sportline
Location: Durban
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby Ashveer03 » Sat Mar 04, 2017 12:37 pm

Regarding the alternator issue, at idle, check if the alternator belt tensioner is jumping around (it should have a slight movement but not alot).. if it is, the clutch pulley on the alternator is probably faulty hence the charge light coming on

Sent from my SM-G531H using Tapatalk
When a car tailgates me, i slow down - then floor it and give them a cloud of diesel smoke to choke on :driving:

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Mon Mar 06, 2017 10:06 am

hi i noticed on idle that tension-er thing is jumping around and squeaking, so im going to have the tension-er replaced soon. ive done the diagnostics this past weekend, and it still picks up injector faults, i looked at the values as well, he will screen shot and send to me then will upload here.

According to the diagnostic, doesn't seem like its just 1 injector but all 4... so not sure whether or not its the loom

did not get a chance this past weekend to do the service or open the tappet cover, if and when i do take the tappet cover off what should i be looking for ?

Thanks gents for all the help

User avatar
Deranged_9n3
Darth Vader
Posts: 5398
Joined: Thu Dec 23, 2010 11:48 am
Car Make: VW
Car Model: Polo 1.9TDI Sportline
Membership No: 1639
Location: Montana Park
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby Deranged_9n3 » Mon Mar 06, 2017 10:21 am

Excessive wear on cam lobes. Don't think you'll be able to see damaged followers with cam in place, though I cannot confirm. These cars are know for cam wear if wrong oil had been used

Did you clear error codes to see what comes back after driving a while ?
Tiguan Track & Field 4Motion

19” Vossen CV3 l FK Automotive Coilovers l 63" Downpipe and DPF Delete l PD-Tuning Stage 2

Polo 9n3 TDi

GTB2260VZK l 76" Stainless DP and FF l FMIC + Stainless Boost Pipes l Nitrous l PD-Tuning Stage 3 l Projector Headlights l 18" Volk TE37 l Tuning Art Coilovers l G5 GTi Steering Wheel l Custom Boot Install l Sony XAV - W1

GTB2260VZK
13.2 1/4mile @ ODI

Image
Loud 'n Low, Rollin' Coal

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Mon Mar 06, 2017 11:42 am

no that was not done... im not sure why though, will find out from the guy and let you know.

User avatar
Chuck_Norris
Lieutenant
Posts: 1132
Joined: Mon Jun 11, 2012 11:18 am
Car Make: VW
Car Model: Polo 1.9 TDI
Membership No: missing
Location: Randburg - Sandton
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby Chuck_Norris » Mon Mar 06, 2017 12:48 pm

JulzTDI wrote:no that was not done... im not sure why though, will find out from the guy and let you know.


Did you do the test with VCDS?

User avatar
Ashveer03
Cadet
Posts: 532
Joined: Sun Feb 12, 2017 9:00 pm
Car Make: VW
Car Model: Polo 9n 1.9 TDI Sportline
Location: Durban
Contact:

Re: RE: Re: Injector setup fault codes

Postby Ashveer03 » Mon Mar 06, 2017 1:12 pm

JulzTDI wrote:hi i noticed on idle that tension-er thing is jumping around and squeaking, so im going to have the tension-er replaced soon. ive done the diagnostics this past weekend, and it still picks up injector faults, i looked at the values as well, he will screen shot and send to me then will upload here.

According to the diagnostic, doesn't seem like its just 1 injector but all 4... so not sure whether or not its the loom

did not get a chance this past weekend to do the service or open the tappet cover, if and when i do take the tappet cover off what should i be looking for ?

Thanks gents for all the help

If the tensioner is jumping around the most likely cause is a seized alternator clutch pulley. You will have to change the pulley and the tensioner(if damaged)

Unless you are very unlucky, i highly doubt all 4 injectors can pack up at the same time.. as the other guys mentioned, check injector harness and cam wear (damaged cam is easily visible), also check injector lash if adjusted incorrectly the injectors will give u high values on vcds

Sent from my SM-G531H using Tapatalk
When a car tailgates me, i slow down - then floor it and give them a cloud of diesel smoke to choke on :driving:

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Mon Mar 06, 2017 3:46 pm

Thanks, how do i check injector lash? okay and that pulley more or less what costs we looking at to replace?

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Mon Mar 06, 2017 3:46 pm

yes the test was done with VCDs

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Mon Mar 06, 2017 3:48 pm

no 2 injector gave a higher value consistently, while the others have a higher value and as the car idled the values started to decrease

JulzTDI
Enlisted
Posts: 24
Joined: Thu Dec 15, 2016 12:26 pm
Location: Gauteng
Contact:

Re: Injector setup fault codes

Postby JulzTDI » Mon Mar 06, 2017 4:07 pm

the first diagnostic in dec showed 1 and 3 injector, the other 2 was fine, this diagnostic showing no 2 injector mainly, however according to Thaveshan the other injectors are also on its way out.

Return to “TDI Engines”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests