mp9 injectors not getting power.

User avatar
MKI DUB
Cadet
Posts: 140
Joined: Mon Oct 08, 2012 2:35 pm
Car Make: VW Golf
Car Model: Mk1 2.0 8v
Membership No: 1947
Location: Johannesburg

mp9 injectors not getting power.

Postby MKI DUB » Mon Oct 08, 2012 3:10 pm

Hi members ,

Please can someone assist me with an electrical problem involving njectors , i have a mp9 ecu which is connected as per the wiring diagram , i have checked all wires as per the mp9 wiring diagram the car will turn , ignition comes on , there is spark , there ls fuel but my injectors are not pulsing. I have tested them and there is no power goin to them , although there is power goin to the ecu pin 21 if im not mistaken.

I also wanted to ask if there should be power going to the ecu allways or should there only be power when ignition is on.

I have also checked all fuses and relays and all seem to be working.


I am new at this and hope i have explained properly , please let me know what i can check or what should be check to try amd narrow down problem.

Thanks for any help in advance.
MK1 GOLF 2L 8V
15.68 - ODI 400M - Oct 2013
100wkw & 198nm - Stealth Dyno - DubRun 2014

Image

User avatar
Torker
General
Posts: 9555
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:21 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf GT
Membership No: 1464
Location: Springs

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby Torker » Mon Oct 08, 2012 3:17 pm

Welcome to the Forum...

Did you wire in a fuel pump relay? The injectors share the common Pos with the fuel pump Pos, switched by the relay. The actual firing pulse from the ECU is a -VE (ground) condition.

The complete MP9 ECU pin-out:

Image
Current rides:

VW Golf - 83 GT 2.1 16V 2-door with throttles
VW Golf - 78 LS 2.0 8V 4-door (2.1 ABF with throttles in progress)
VW Golf - '08 Citi Storm - 1.4 for now
Hyundai - 1.4 Getz (daily)

User avatar
MKI DUB
Cadet
Posts: 140
Joined: Mon Oct 08, 2012 2:35 pm
Car Make: VW Golf
Car Model: Mk1 2.0 8v
Membership No: 1947
Location: Johannesburg

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby MKI DUB » Mon Oct 08, 2012 3:36 pm

Thanx for the reply.

The relay is in the correct place as i didnt remove any relays and did not wire up any relays. All i did was reconect the ecu according to the diagram. So maybe i blewup the relay if thats posible and also all fuses are still ok.

If i turn on ignition i get a humming noise in the engine bay , which goes off after a few seconds. I am not sure if this is the fuel pump or tps .

Which relay is the fuel pump relay , i can maybe post some pics of my fuse and relay box to make it easier to check.
MK1 GOLF 2L 8V
15.68 - ODI 400M - Oct 2013
100wkw & 198nm - Stealth Dyno - DubRun 2014

Image

User avatar
Torker
General
Posts: 9555
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:21 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf GT
Membership No: 1464
Location: Springs

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby Torker » Mon Oct 08, 2012 3:38 pm

neel wrote:Thanx for the reply.

The relay is in the correct place as i didnt remove any relays and did not wire up any relays. All i did was reconect the ecu according to the diagram. So maybe i blewup the relay if thats posible and also all fuses are still ok.

If i turn on ignition i get a humming noise in the engine bay , which goes off after a few seconds. I am not sure if this is the fuel pump or tps .

Which relay is the fuel pump relay , i can maybe post some pics of my fuse and relay box to make it easier to check.


The humming sound is your idle motor doing a self-test of sorts. There was a thread here a couple of weeks back showing pics of the fuel pump relay, I'll see if I can dig it up...

Here you go: viewtopic.php?f=3&t=146798
Current rides:

VW Golf - 83 GT 2.1 16V 2-door with throttles
VW Golf - 78 LS 2.0 8V 4-door (2.1 ABF with throttles in progress)
VW Golf - '08 Citi Storm - 1.4 for now
Hyundai - 1.4 Getz (daily)

User avatar
MKI DUB
Cadet
Posts: 140
Joined: Mon Oct 08, 2012 2:35 pm
Car Make: VW Golf
Car Model: Mk1 2.0 8v
Membership No: 1947
Location: Johannesburg

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby MKI DUB » Mon Oct 08, 2012 3:45 pm

Are the relays for a 1.4i 2003 model citi golf also on the same side , bcoz i also have relays on the lefthanside where my fuse box is.
MK1 GOLF 2L 8V
15.68 - ODI 400M - Oct 2013
100wkw & 198nm - Stealth Dyno - DubRun 2014

Image

User avatar
Torker
General
Posts: 9555
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:21 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf GT
Membership No: 1464
Location: Springs

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby Torker » Mon Oct 08, 2012 3:48 pm

neel wrote:Are the relays for a 1.4i 2003 model citi golf also on the same side , bcoz i also have relays on the lefthanside where my fuse box is.


I'm not too sure on the square dash Citi's, I had a 2005 Velo so that's what I'm clued up on. Do some basic fault finding, if your fuel pump runs then the injectors should work as well....
Current rides:

VW Golf - 83 GT 2.1 16V 2-door with throttles
VW Golf - 78 LS 2.0 8V 4-door (2.1 ABF with throttles in progress)
VW Golf - '08 Citi Storm - 1.4 for now
Hyundai - 1.4 Getz (daily)

User avatar
MKI DUB
Cadet
Posts: 140
Joined: Mon Oct 08, 2012 2:35 pm
Car Make: VW Golf
Car Model: Mk1 2.0 8v
Membership No: 1947
Location: Johannesburg

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby MKI DUB » Mon Oct 08, 2012 4:08 pm

I have foumd a relay that is rusted inside , it has 6 pins. I am not sure if that is the fuel relay.
MK1 GOLF 2L 8V
15.68 - ODI 400M - Oct 2013
100wkw & 198nm - Stealth Dyno - DubRun 2014

Image

User avatar
MKI DUB
Cadet
Posts: 140
Joined: Mon Oct 08, 2012 2:35 pm
Car Make: VW Golf
Car Model: Mk1 2.0 8v
Membership No: 1947
Location: Johannesburg

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby MKI DUB » Mon Oct 08, 2012 4:10 pm

Thanx for the help torker.
MK1 GOLF 2L 8V
15.68 - ODI 400M - Oct 2013
100wkw & 198nm - Stealth Dyno - DubRun 2014

Image

User avatar
MKI DUB
Cadet
Posts: 140
Joined: Mon Oct 08, 2012 2:35 pm
Car Make: VW Golf
Car Model: Mk1 2.0 8v
Membership No: 1947
Location: Johannesburg

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby MKI DUB » Tue Oct 09, 2012 11:34 pm

I sorted the problem

1. Had 2 change fuel pump relay
2. Stupid fuel pressure regulator packed up , i only figured this out wen i crimped pipe returning to fuel tank.

Such a easy fix .
MK1 GOLF 2L 8V
15.68 - ODI 400M - Oct 2013
100wkw & 198nm - Stealth Dyno - DubRun 2014

Image

User avatar
Torker
General
Posts: 9555
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:21 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf GT
Membership No: 1464
Location: Springs

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby Torker » Wed Oct 10, 2012 5:30 am

Glad you came right...
Current rides:

VW Golf - 83 GT 2.1 16V 2-door with throttles
VW Golf - 78 LS 2.0 8V 4-door (2.1 ABF with throttles in progress)
VW Golf - '08 Citi Storm - 1.4 for now
Hyundai - 1.4 Getz (daily)

El Breezy
Enlisted
Posts: 1
Joined: Tue Nov 05, 2013 2:09 pm
Location: Johannesburg

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby El Breezy » Tue Nov 05, 2013 2:17 pm

Good day

I seem to have the very same problem with my golf 1.
I have recently replaced my fuel pump, now the car wont start.

Fuel is being transferred to the Filter but the injectors are feeding fuel to the plugs.
Plugs are sparking.

I have checked the main relays with is located near the battery they are fine.

what else can I do ?? could it be the wiring?.

please help

User avatar
Torker
General
Posts: 9555
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:21 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf GT
Membership No: 1464
Location: Springs

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby Torker » Tue Nov 05, 2013 2:56 pm

El Breezy wrote:Good day

I seem to have the very same problem with my golf 1.
I have recently replaced my fuel pump, now the car wont start.

Fuel is being transferred to the Filter but the injectors are feeding fuel to the plugs.
Plugs are sparking.

I have checked the main relays with is located near the battery they are fine.

what else can I do ?? could it be the wiring?.

please help


Could be that the new pump is not pushing high enough pressure, should be 3 bar at least. Why did you replace the old pump?
Current rides:

VW Golf - 83 GT 2.1 16V 2-door with throttles
VW Golf - 78 LS 2.0 8V 4-door (2.1 ABF with throttles in progress)
VW Golf - '08 Citi Storm - 1.4 for now
Hyundai - 1.4 Getz (daily)

safiallie
Enlisted
Posts: 8
Joined: Sun Oct 19, 2014 1:21 pm
Location: Western cape

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby safiallie » Sun Oct 19, 2014 1:24 pm

guys i need help...the wire that powers the injectors where does it connect to on ecu or where? i want to change from spitronics to standard mp9 ecu

UDC
Colonel
Posts: 5453
Joined: Tue Jan 09, 2007 9:45 am
Membership No: 1041
Location: Durban

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby UDC » Mon Oct 20, 2014 4:14 pm

the +ve for the injectors is a common wire going to all 4 injectors, this normally gets connected to the +ve feed for your fuel pump.

safiallie
Enlisted
Posts: 8
Joined: Sun Oct 19, 2014 1:21 pm
Location: Western cape

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby safiallie » Mon Oct 20, 2014 6:57 pm

sorry but im very confused what +ve is? that is a ground right? so it doesnt go to the fuel relay perhaps?

UDC
Colonel
Posts: 5453
Joined: Tue Jan 09, 2007 9:45 am
Membership No: 1041
Location: Durban

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby UDC » Mon Oct 20, 2014 7:26 pm

Sorry +ve is positive, meaning 12v and not ground

safiallie
Enlisted
Posts: 8
Joined: Sun Oct 19, 2014 1:21 pm
Location: Western cape

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby safiallie » Mon Oct 20, 2014 7:55 pm

so i can run it with the fuel relay? u dont have a whatsapp number or something? then i can send u pics of the lom etc need some help or email address


User avatar
THANAS
Lieutenant-Colonel
Posts: 4192
Joined: Sun Jul 28, 2013 8:51 am
Car Make: VW
Car Model: MK2 1.8T
Membership No: 2035
Location: Cape Town

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby THANAS » Mon Oct 20, 2014 9:29 pm

My Citi setup has the injector relay triggered by the ignition and a seperate fuel relay triggered by the ecu. You could have the low current circuit running through both relays, just don't let the fuel pump relay be triggered by the ignition.
__THANAS
__Image
__@thvnvs
__Daily:
__Jet-Li
__Project:
__BoostCreep
__ManilaMoo
__Ex Project:
__PikaPika
__20VTerror
__Rodney the BT Jetta 4
__CCBB ADY Citi

safiallie
Enlisted
Posts: 8
Joined: Sun Oct 19, 2014 1:21 pm
Location: Western cape

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby safiallie » Mon Oct 20, 2014 11:21 pm

so basicly i can run my injecters with ignition? thats pin one on all the injectors? and then the fuel pump relay with 86coming from pin 25 from mp9 ecu...85-12v from starter...30-12v battryy and 87 from positive pump...i got that lay out on one of the pages?

User avatar
Torker
General
Posts: 9555
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:21 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf GT
Membership No: 1464
Location: Springs

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby Torker » Tue Oct 21, 2014 4:48 am

safiallie wrote:so basicly i can run my injecters with ignition? thats pin one on all the injectors? and then the fuel pump relay with 86coming from pin 25 from mp9 ecu...85-12v from starter...30-12v battryy and 87 from positive pump...i got that lay out on one of the pages?


Pin 1 on all the injectors must be commonned to a Pos 12V supply voltage - this can be connected to the ignition switch of the car or the Pos 12V supply going to the fuel pump. The latter is controlled by switching the fuel pump relay from the ECU when priming or when detecting rpm signal. Pin 2 on the injectors are wired directly to the ECU injector outputs, the trigger comes in the form of a Neg (0V or Earth) pulse from the ECU. Pos on Pin 1 and Neg on Pin 2 of the injector will activate the injector and turn it on for the period of time determined by the programming in the ECU.
Current rides:

VW Golf - 83 GT 2.1 16V 2-door with throttles
VW Golf - 78 LS 2.0 8V 4-door (2.1 ABF with throttles in progress)
VW Golf - '08 Citi Storm - 1.4 for now
Hyundai - 1.4 Getz (daily)

safiallie
Enlisted
Posts: 8
Joined: Sun Oct 19, 2014 1:21 pm
Location: Western cape

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby safiallie » Tue Oct 21, 2014 10:15 am

thnks alot bro...and the relay set up that i did put up does it sound right? it gets 2 12v pos? pin 254 is grund and the the posiive of the pump?

safiallie
Enlisted
Posts: 8
Joined: Sun Oct 19, 2014 1:21 pm
Location: Western cape

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby safiallie » Thu Oct 23, 2014 2:04 pm

guys pin 23 does it connect straight from ecu to coil pin 3 or must ther be another wire from ig switch conect with it? help thansk

User avatar
Torker
General
Posts: 9555
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:21 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf GT
Membership No: 1464
Location: Springs

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby Torker » Thu Oct 23, 2014 2:17 pm

safiallie wrote:guys pin 23 does it connect straight from ecu to coil pin 3 or must ther be another wire from ig switch conect with it? help thansk


You can bring the wire from the ignition switch to pin 23 on the ECU and then run another wire from pin 23 to pin 3 on the coil, or you can have separate wires from the ignition to the ECU and the coil.

Complete MP9 wiring diagram:

Image
Current rides:

VW Golf - 83 GT 2.1 16V 2-door with throttles
VW Golf - 78 LS 2.0 8V 4-door (2.1 ABF with throttles in progress)
VW Golf - '08 Citi Storm - 1.4 for now
Hyundai - 1.4 Getz (daily)

safiallie
Enlisted
Posts: 8
Joined: Sun Oct 19, 2014 1:21 pm
Location: Western cape

Re: mp9 injectors not getting power.

Postby safiallie » Thu Oct 23, 2014 2:46 pm

torker can i have your email address plz? want to send you a pic

Return to “N/A Engines”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 14 guests