VW polo heater not working

Post Reply
jimmy masaua
Enlisted
Posts: 5
Joined: Fri Jun 05, 2015 10:05 am
Location: Johannesburg, South Africa

VW polo heater not working

Post by jimmy masaua » Fri Jun 05, 2015 10:09 am

Hello

I have a 2004 vw polo 1.6. Recently my heater has not been working properly or and you feel abit of warm air coming from the vents. I wanted to ask for advice if anyone knows what is wrong? Also how much does a new heater costs if its neccessary to change it?

Regards

Jimmy
User avatar
VW 'John Deere' TDI
Captain
Posts: 2890
Joined: Tue Jan 15, 2013 11:20 am
Car Make: BMW
Car Model: E90 LCI 320d M-Sport
Location: Edenvale - Dowerglen

Re: VW polo heater not working

Post by VW 'John Deere' TDI » Fri Jun 05, 2015 10:14 am

jimmy masaua wrote:Hello

I have a 2004 vw polo 1.6. Recently my heater has not been working properly or and you feel abit of warm air coming from the vents. I wanted to ask for advice if anyone knows what is wrong? Also how much does a new heater costs if its neccessary to change it?

Regards

Jimmy
Can you please give some background into the heater problem. We can't really help diagnose the problem with so little information?

For example:
- When you turn the fan on does it blow out air?
- Do all air speed settings work fine? So 1 is slow, 2 faster, 3 faster, 4 fastest?
- If the fan blows out air, does the temperature change when you move the temperature knob from cold to hot or visa versa?
- When you select the air recirculation button does it stop air from coming in from outside the cabin?

Etc, etc.

Try give as much info as possible.
Current: BMW 320d E90 LCi M-Sport - Yin & Yang
Ex: VW Polo 9n3 1.9TDI Sportline - John Deere

"As I lay rubber down the street, I pray for traction I can keep, but if I spin and begin to slide, then please dear God protect my ride."
User avatar
Stompie
Boostleak Guru
Posts: 20187
Joined: Thu Jun 23, 2011 8:53 am
Car Make: VW POLO
Car Model: 07' GTI 9n3
Membership No: 1843
Location: East Rand

Re: VW polo heater not working

Post by Stompie » Fri Jun 05, 2015 10:19 am

Did you have a coolant change on the car recently?

Since my water pump was replaced, my heater also only blows out low warm air and not hot.

Apparently when replacing coolant, there is a air bubble that forms in the heater core and then the air needs to be bled out so that the water can actually circulate through the core and create heat.

I need to still figure out how to do this.
Image
BMW 120D E87
Ex: 07' Polo GTI 1.8T Rides Thread Here
jimmy masaua
Enlisted
Posts: 5
Joined: Fri Jun 05, 2015 10:05 am
Location: Johannesburg, South Africa

Re: VW polo heater not working

Post by jimmy masaua » Fri Jun 05, 2015 10:25 am

Hello

the following is a response to your questions

1.when i turn the fan on its does blow air but not warm air according to my setting
2. all air speeds work fine
3.the fan blows out cold air when in A/C mode or lower temp but as i increase temperature it doesnt blow warm air
4. the air reticulation button works fine and allows air come in from outside.

Regards

Jimmy[/quote]

Can you please give some background into the heater problem. We can't really help diagnose the problem with so little information?

For example:
- When you turn the fan on does it blow out air?
- Do all air speed settings work fine? So 1 is slow, 2 faster, 3 faster, 4 fastest?
- If the fan blows out air, does the temperature change when you move the temperature knob from cold to hot or visa versa?
- When you select the air recirculation button does it stop air from coming in from outside the cabin?

Etc, etc.

Try give as much info as possible.[/quote]
jimmy masaua
Enlisted
Posts: 5
Joined: Fri Jun 05, 2015 10:05 am
Location: Johannesburg, South Africa

Re: VW polo heater not working

Post by jimmy masaua » Fri Jun 05, 2015 10:28 am

Stompie wrote:Did you have a coolant change on the car recently?

Since my water pump was replaced, my heater also only blows out low warm air and not hot.

Apparently when replacing coolant, there is a air bubble that forms in the heater core and then the air needs to be bled out so that the water can actually circulate through the core and create heat.

I need to still figure out how to do this.
Hello Stompie

My coolant was changed recently but had the problem even before the change of coolant. Thanks for the advice will check it out
User avatar
Stompie
Boostleak Guru
Posts: 20187
Joined: Thu Jun 23, 2011 8:53 am
Car Make: VW POLO
Car Model: 07' GTI 9n3
Membership No: 1843
Location: East Rand

Re: VW polo heater not working

Post by Stompie » Fri Jun 05, 2015 11:07 am

Then this might be your issue as well.
Image
BMW 120D E87
Ex: 07' Polo GTI 1.8T Rides Thread Here
User avatar
VW 'John Deere' TDI
Captain
Posts: 2890
Joined: Tue Jan 15, 2013 11:20 am
Car Make: BMW
Car Model: E90 LCI 320d M-Sport
Location: Edenvale - Dowerglen

Re: VW polo heater not working

Post by VW 'John Deere' TDI » Fri Jun 05, 2015 11:12 am

jimmy masaua wrote:Hello

the following is a response to your questions

1.when i turn the fan on its does blow air but not warm air according to my setting
2. all air speeds work fine
3.the fan blows out cold air when in A/C mode or lower temp but as i increase temperature it doesnt blow warm air
4. the air reticulation button works fine and allows air come in from outside.
So from that we can rule out any problems with the fan, AC, and it's speed settings. It seems like the problem then is the heating unit.

This could either be the actual knob (that controls the desired temperature from inside the cabin) that is the problem, or the heating unit itself. I think the more likely is probably the heating unit (or "core" as Stompie put it).

It may be that you have a similar problem to Stompie, but maybe not.

Do you have any errors on the dash?

Have you checked your fuses to make sure none have blown?
Current: BMW 320d E90 LCi M-Sport - Yin & Yang
Ex: VW Polo 9n3 1.9TDI Sportline - John Deere

"As I lay rubber down the street, I pray for traction I can keep, but if I spin and begin to slide, then please dear God protect my ride."
jimmy masaua
Enlisted
Posts: 5
Joined: Fri Jun 05, 2015 10:05 am
Location: Johannesburg, South Africa

Re: VW polo heater not working

Post by jimmy masaua » Fri Jun 05, 2015 1:54 pm

VW 'John Deere' TDI wrote:
jimmy masaua wrote:Hello

the following is a response to your questions

1.when i turn the fan on its does blow air but not warm air according to my setting
2. all air speeds work fine
3.the fan blows out cold air when in A/C mode or lower temp but as i increase temperature it doesnt blow warm air
4. the air reticulation button works fine and allows air come in from outside.
So from that we can rule out any problems with the fan, AC, and it's speed settings. It seems like the problem then is the heating unit.

This could either be the actual knob (that controls the desired temperature from inside the cabin) that is the problem, or the heating unit itself. I think the more likely is probably the heating unit (or "core" as Stompie put it).

It may be that you have a similar problem to Stompie, but maybe not.

Do you have any errors on the dash?

Have you checked your fuses to make sure none have blown?
Only error on the dashboard is EPC sign that disappers once car is switched on and running. Do u have an idea on how much a heating unit costs?
Post Reply