MK6 EVAP system issues

Post Reply
User avatar
Belix
Major
Posts: 3657
Joined: Thu Apr 01, 2010 6:44 pm
Car Make: VW
Car Model: GTi 6, Jetta CLX MK2
Membership No: missing
Location: Randburg

MK6 EVAP system issues

Post by Belix » Wed Feb 07, 2018 8:36 pm

Hi folks
have an intermittent issue with the catalytic converter warning light (yes, it IS called that, according to the manual)
If I clear the error, and check later it shows the issue as intermittent. But sometimes is triggers the MIL light for a day or two. It comes on for a day once or twice a month, usually for the day. Having the light on does not seem to hamper anything, but is irritating.

VCDS Scan gives:
1 Fault Found:
001089 - EVAP Emission Control Sys
P0441 - 000 - Incorrect Flow - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11100000
Fault Priority: 0
Fault Frequency: 10
Reset counter: 255
Mileage: 92096 km
Time Indication: 0
Date: 2017.12.05
Time: 06:46:38
Rosstech says
Possible Causes

Evaporative Emission (EVAP) Canister Purge Regulator Valve (N80) faulty/jammed
Evaporative Emission (EVAP) Canister Purge Solenoid Valve (N115) faulty/jammed
Evaporative Emission (EVAP) Canister Sealing faulty
Pipes between Tank Breathing and Throttle Body leaky/blocked

Possible Solutions
  • Check Evaporative Emission (EVAP) Canister Purge Regulator Valve (N80)
  • Perform Output Test
    Check Evaporative Emission (EVAP) Canister Purge Solenoid Valve (N115)
    Check Evaporative Emission (EVAP) Canister
  • Perform Basic Setting
    Check Pipes between Tank Breathing and Throttle Body
Morne suggested changing the fuel filter which seemed to help for about a month, then the light was back on.
I'm not too clear on what to look for when you "perform basic settings" part in VCDS that ross-tech suggests. I recall having done the N80 test before, but now VCDS seems to not allow "selective output tests" as the option is greyed out - but anyway some forums have said the test for the N80 valve does not run long enough to identify it sticking anyway, but worth a try.
Anyone need VCDS coding?
My ride thread: Reflex Silver 2010 MK6 Gti
The old girl: Red 1990 Jetta 2 GLX 3 SPD Auto
User avatar
brads
Lieutenant
Posts: 1995
Joined: Tue May 26, 2009 1:17 pm
Car Make: BMW
Membership No: missing
Location: Pta,centurion

Re: MK6 EVAP system issues

Post by brads » Thu Feb 08, 2018 7:42 am

Had this error on My car when it approached 100k km , was the charcoal canister.
Replaced it and all was well
ex.

MK 7 GTI
MK 6 GTI
User avatar
Belix
Major
Posts: 3657
Joined: Thu Apr 01, 2010 6:44 pm
Car Make: VW
Car Model: GTi 6, Jetta CLX MK2
Membership No: missing
Location: Randburg

Re: MK6 EVAP system issues

Post by Belix » Thu Feb 08, 2018 11:36 am

Thanks, good to know you could get rid of it.
Geez, R1600 for a charcoal canister from VW? What is their mark up on parts, 150%???

Edit: Correction, they sent the wrong quote, pipe and canister - R2321.04
Anyone need VCDS coding?
My ride thread: Reflex Silver 2010 MK6 Gti
The old girl: Red 1990 Jetta 2 GLX 3 SPD Auto
User avatar
Hoosier Daddy
Colonel
Posts: 5441
Joined: Mon Jan 14, 2013 12:26 pm
Car Make: Volkswagen
Car Model: Golf VI GTi DSG
Membership No: 2023
Location: Durban

Re: MK6 EVAP system issues

Post by Hoosier Daddy » Sun Feb 11, 2018 9:28 pm

Take out canister and replace with Mk1 fuel filter ... Done
My Jaeger: ---
My Dream: Gipsy Danger
My First Love: Lucy
Nikz_tsc wrote:Don't be an elachi bhai
Prioste07
Enlisted
Posts: 5
Joined: Fri May 25, 2018 7:02 am
Car Make: VW
Car Model: 2010 MK6 GTI DSG

Re: MK6 EVAP system issues

Post by Prioste07 » Fri May 25, 2018 8:25 am

Hey Gents.

I just bought a MK6 GTI DSG just have my car now for about 2 weeks. That Fault in exhaust system warning light came on yesterday and hasn't gone away. Car is idling not so smooth...and feels like performance has decreased a little. Took it to a mate of mine and EVAP error came up.

Is this serious? Should I be worried as im doing a long distant trip tomorrow.

Is this a quick fix and cheap?
:cry: :???:
User avatar
Le Clue
VWCSA Member
Posts: 10780
Joined: Mon Aug 31, 2009 2:11 pm
Car Make: VW
Car Model: Golf Mk6 R
Membership No: 1458
Location: Johannesburg

Re: MK6 EVAP system issues

Post by Le Clue » Fri May 25, 2018 2:08 pm

I have exactly the same issue...
Current Ride:
2011 VW Golf Mk6 R
Previous Rides:
2007 VW Golf Mk5 GTI
2013 VW Polo 6R GTI
2011 VW Scirocco GT 2.0TSI DSG
2010 VW Golf Mk6 GTI DSG
2007 VW Polo 1.9TDI Sportline
2009 VW CitiRox 1.6i
Prioste07
Enlisted
Posts: 5
Joined: Fri May 25, 2018 7:02 am
Car Make: VW
Car Model: 2010 MK6 GTI DSG

Re: MK6 EVAP system issues

Post by Prioste07 » Tue May 29, 2018 11:12 am

Ok looks like mine has gone away...Gents at SRspeedworx said could be that is blocked up or clogged up. So I ran my car to the point of the reserve tank empty, filled it up and all was good.
SRspeedworx are busy with my car and checking what and sorting out my fuel consumption. The car is damn heavy on fuel.
Post Reply